jannes.reismee.nl

China: Tiger Leaping Gorge, Lijang & Heimwee, Dali, Kunming

Tiger Leaping Gorge

Na een dagje chillen in de zon, waren we helemaal klaar voor een van de mooiste trekkings van China: de tiger leaping gorge!! De trek is basically van het ene dorpje naar een ander dorpje (qioutou-daju) door de bergen heen met in het middeneen van de grootste gorges ter wereld (16km lang, 3600m van het water tot aan de bergtoppen). Zoals de meesten deden wij het stuk van quitou tot en met de gorge, een trek van twee dagen. We hadden het weer mee, dus met een strak blauwe lucht en het zonnetje op onze bol vertrokken we vol goede moed op weg naar het Naxi Guesthouse, 8km in de trek. Daar hebben we lekker gelunchd enangela ontmoet, een australisch meisje, chinees van origine. Dat laatste kwam goed van pas bij het afdingen op de ezels die we nodig hadden voor het stuk met de beruchte '28 bends'.

De trek is over het algemeen goed te doen, maar de 28 bends is een stuk met, de naam zegt het al 28 bochten (al zijn het er eigenlijk meer) heeeeel stijl omhoog. Aangezien Anna een hele slechte knie heeft, kon zij dit onmogelijk lopen en moest zij wel te ezel, de rest van ons heeft zich toen maar solidair opgesteld (uiteraard!) en is ook te paard gegaan(zie filmje en foto's). We hebben die mannen overigens wel een dikke tip gegeven aan het eind.

Na een half uur te ezel, zijn we nog zo'n 3u verder gelopentot we aankwamen bij het Halfway Guesthouse. Daar hebben we overnacht en vriendjes gemaakt met een Amerikaans stel. De volgende dag na een heerlijk pannenkoeken ontbijt op een soort dakterras en een boodschapje met uitzicht op de bergen (zie foto's van het toilet!) zijn we met zijn zessen verder op stap gegaan. Zo'n 3 gelopen en toen kwamen we aan op het punt van de gorge. Daar bleek dat de laatste bus om 16u vertrok, dus moesten wij de gorge in 2u tijd doen, daar waar er 3u voor wordt geadviseerd. Anna moest hier helaas achterblijven, want dit stuk was te stijl omlaag en omhoog, zo stijl dat sommige stukken per ladder gedaan moesten worden. En dat dus in turbo speed, maar we hebben de bus gehaald! Compleet gebroken en wel, maar het was het waard (zie foto's en filmpje, vandaar ook mijn rooie kop...). Angela ging een andere kant op, dus met zijn vijven stinkend en al de bus in richting Lijang.

Lijang & Heimwee

Als je in de Yunnan provincie aan het reizen bent, zul je met elke backpacker hetzelfde gesprek voeren, Dali of Lijang? Voor mij was er weinig keus, Lijang lag nou eenmaal makkelijker op de route, maar het advies dat ik er zelf over geef: skip Lijang en ga lekker naar Dali! Alhoewel, ik moet toegeven, Lijang is ergens stiekem ook wel fijn...

Hmm, laat ik eerste maar even uitleggen hoe Lijang eruit ziet. Het is opgedeeld in twee stadselen. New Town, net als elke andere groot stad bestaande uit nieuwe gebouwen en shopping malls, en Old Town. Helaas is Old Town niet echt bepaald meer old, maar in een walhalla voor chinese toeristen veranderd waarbij de etnische minderheden die hier voorheen woonden zo goed als verdwenen zijn, of zijn vercommercialiseerd (voor zover dat woord bestaat).

Even een kleine beetje feitenkennis: China bestaat voor 93% uit de Han chinezen, de overige 7% bestaat uit zo'n 55 verschillende etnische minderheden. Yunnan is de provincie met de meeste Chinese minderheden. Door toerisme, en dan met name het chinese, is het helaas steeds lastiger geworden nog echt authentieke minderheden te kunnen zien, tenzij je echt van de gebaadde paden afgaat, maar dat wordt weer lastig gezien bereikbaarheid, taalbarrieres etc. Maar volgends de Lonely Planet mogen we dit in het geval van Lijang niet betreuren. Door het verhuren van hun landgoed in Old Town zijn ze er financieel enorm op vooruit gegaan en zeer tevreden met de huidige situatie. Laten we dit dan maar even voor lief nemen. Tja en wie ben jij als toerist uit het ontwikkelde westen om te verlangen dat men hier alles maar bij het oude houdt, omdat we een paar exclusieve kiekjes willen...

Maar terug naar Lijang. De minderheden die vroeger in Old Town woonden, verhuren nu dus hun mooie huisjes, die bijna allemaal opgeknapt zijn ten behoeve van het toerisme. Je krijgt hierdoor dus een ontzettend mooi (zij het nep-oud) pitoresque dorpje waar geen verkeer mag komen, met overal steegjes en riviertjes, omgeven door kleine, schattige huisjes. En deze schattige, kleine huisjes zitten nu dus volgestopt met winkeltjes, restaurantjes en hostels (zie foto's). En nou moet ik eerlijk bekennen, hoe nep en touristisch het ook is, ik vond het er stiekemheerlijk! Even weg uit vies, stinkend china (mits je de honderden groepen chinese touristen kan wegdenken).

Ondanks dit alles, toch mijn tweede (en eigenlijk eerste, echte) breekpunt van mijn reis gehad. De tweede nacht lag ik alleen maar te draaien tot ik op een gegeven moment om 5u wakker werd uit een nare droom. Liefgesmst en kreeg een heel lief smsje terug, maar hier werd ik ineens heel verdrietig van. Voor het eerst besefte ik me hoe ontzettend ver weg ik eigenlijk van thuis ben en hoe onmogelijk het is om even naar iemand toe te gaan, of even iemand te bellen (zonder een fortuin uit te moeten geven), om juist dat te doen, waar ik op dat moment zoveel behoefte aan had. Ik heb voor het eerst gehuild. Gelukkig is dat vaak een goede manier om in slaap te vallen en een nieuwe dag aan te laten breken en gelukkig was dat een zeer mooie dag. Het zonnetje scheen volop,dus ik ben lekker door de steegjes gaan strompelen en heb mezelf getrakteerd op een nieuw jurkje en een stukjetaart, en de wereld was weer goed!Oh, een advies vooralle taartliefhebbers die ooit naarChina willen gaan: bereid je voor op een taartloze reis! Ik heb nu drie cheesecakes geprobeerd en ik geef het op!! Damn it,Crea en T, jullie cheesecakes zijn te verdomdelekker, dat kan gewoon niet geevenaard worden.

Hmm, ja ik ben nu zo'n twee maanden onderweg en ik heb gemerkt dat dat voor mij dus deheimwee grens is. Elke dag is er wel een klein iets aan thuis, dat ik eventjes zomaar ineens mis. Kleine dingen, zoals een avondje wijn drinken, dansen, fietsen door de grachten en dus ook cheesecake.(naasthet missen van jullie lieve allemaal natuurlijk)Maar misschien komtdit ook wel, omdat ik weet dat ik over twee weken iets van thuis ga zien. Nogmaar12 nachtjes en dan zie ik mijn lief op Bali, jeej!Ik kan echt niet meer wachten en hetaftellen draagtdus misschien ook wel iets bijaan mijn gedachten en cravings naar thuis.

Maar goed, inLijangeigenlijk niet zoveel gedaan dus. Behalve veelrelaxen,lekker uit eten met het NL en Amerikaanse stel, fietstochtjes en shoppen. Dit laatstedoe ik trouwens erg goed. Heb vooralsnogslechts gekocht: horloge, nieuwe slofschoenen (mijne vielen uit elkaar), jurkje, tas, petje, zonnebril (kwijtgeraakt), oogmaskertje en een koptelefoon. Ja, en 6 verschillende soorten taarten tevergeefs uitgeprobeerd. Maar niet slecht voor een meisje in twee maanden tijd, toch?(vind ikzelf in elk geval!).

Dali

Vanuit Lijangsamen met Anna en Bart vertrokken richting Dali.Ja en toegegeven, dit is veel relaxter dan Lijang. Lijang is voor de chinese toeristen, Dali voor de westerse.Ook hier een New en Old Town, maar het oude was hier nog veel authentieker op Foreigner street na dan. Een straat vol met westerse shops en restaurantjes, maar daar kon je goed om heen en eerlijk is eerlijk, een westerse maaltijd op zijntijd is niet verkeerd. HetChinese eten isoverigensover het algemeen echt heerlijk! Ik hoef het alleen niet drie keer per dag...

We verbleven hier inThe Jade Emu, een supermooi, klein, relaxed, alles-erop-en-eraan hostel net buiten de stadsmuur,gerund door een Engelsman dieal zijn gasten bij elkaar wist te krijgen.Hierdoor de komende dagenmet een hele leuke groepdoorgebracht.Wederom, voornamelijk lekker gegeten, beetje gefiets, geshopt, filmpjes gekeken enweer wat internationale vrienden erbij.En een een dagtripje gemaakt, waarbij we naar marktjes, oude dorpjes en een vlinderttuin zijn geweest. Maar het mooiste was, je kon hier op facebook (zoals velen van jullie hebbengemerkt) enwe hadden een bad bij onze triple room!!!!Iedereendiemij ook maar een beetje kent,moet weten dat dit het absolute hoogtepunt van mijn reis is tot nutoe.Ik had er bijna een dag langer voor willen blijven, maar een van de jongens die ik hier had ontmoet (Al) gaat dezelfde kant op als ik en als je lang moet reizen iswat gezelschap toch best wel fijn. En iedereen ging er die dag vandoor. Dus, gister afscheid genomen van Anna en Bart en de rest van de groep en met Al op de bus gestapt richting Yuangshuo, maar dit liep even wat anders dan gepland...

Kunming

We waren eigenlijk van plan om in een keer door te gaan naar yangshou, een reis van zo'n 26u (2x bus en 1x trein), maar het was maar de vraag of we in Kunming de trein zouden halen. Al, die al eerder in Kunming was geweest, verzekerdeme er echter van dat het geen ramp zou zijn om inKunming te moeten overnachtenen terwijl hij zo vertelde over Kunming, begonnen we beiden te twijfelen of we niet gewoon sowieso een dagje Kunming moesten doen. Iets wat ik bij aanvang al had gepland, maar waar sommige reizigers me vanaf hadden gepraat.We zouden het van het lot laten afhangen, maar nadatwebeiden merkten dat weniet jubelden van blijdschap bij het halen van de trein, en mijn teleurstelling na het opwerpen van een muntje (in favour of doorreizen), besloten we te blijven!

Dus gisteravond heerlijk een foute film gekeken. Vandaag de Xi Shan (berg met uitzicht op het Dianmeer en wat tempels enpaviljoenen ed) beklommen (lees: tussendoor een treintje omhoog en een kabelbaanover de rivier, het moet wel leuk ' klimmen' blijven), net heerlijk van de markt gegeten en weer een filmpje gekeken.En morgen nog een dagje chillen inhet stadspark. Dan zullen we om 17:30 toch echt moeten beginnen aande 18u durende treinreis naar Guillin endan zijn we van planom meteen de bus (nog eens 2u) te pakken naar Longsheng(de dag daarop zullen we van daaruit dan naar yangshuo gaan) om daar de Dragon's Backbonerijst terassen te bezichtigen. Helaas zijn deze merendeel al opgedroogd, maar rijstterassen in China mag je uiteraard niet missen, dus we hopen dathet toch nog wat indrukwekkendebeelden op zal leveren. Maar hierover (uiteraard!)later weer meer...

Voor nu, zoals altijd, weer heel veel liefs en kusje!

En ik mis jullie (nu voor het eerst echt een beetje...)

Ps1Gezien ikde Jade heb verlaten, heb ik de komende 2 weken dus ook geen facebook meer

Ps2Foto's volgen later, of slechts gedeeltelijk... Ik heb namelijk een virus opgelopen die ook opmijn fotogeheugenkaartje terecht is gekomen, dus moet eerst even een goede pc vinden die dat kan fixen. En ja, ik ben zo slim geweest om meteen een nieuwe geheugenkaart te gebruiken

Ps3 Ik kan als het goed is nog steeds smsjes ontvangen op mijn NL nummer enik hoor altijd graag nieuws van thuis (hint hint!)


Reacties

Reacties

koos

Goede morgen, ben net uit bed en ben er geloof ik alweer aan toe. Ik probeer mij in te leven in wat jij allemaal doet, en bij je eerste beklimming was ik al bekkaf. Je lichaam zal er echter niet veel onder te lijden hebben, daar je nogal wat taart veroberd. Wat een spannende weken, voordat je vriendje komt, en ik kan mij voorstellen dat je gedachten nu ook meer naar thuis gaan. Weet echter dat het hier nu veel regent, de crisis nog niet tot een eind is gekomen en ik de quote 500 dit jaar weer niet heb gehaald!!! liefs koos

Pampa

Dat klinkt leuk. Vooral dat taart eten. Yummie. Groeten uit kunming aka sambalbijcity.

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!